Biografie

Reizen als straatmuzikant
Om zonder budget en zonder plan voor langere tijd op reis te kunnen gaan besluit Henk Lammers halverwege de jaren ’80 zijn gitaar mee te nemen wanneer hij liftend naar Griekenland gaat. Van jongs af aan met zijn neus in de atlas te vinden, bleken al die stippen op de kaart in werkelijkheid een eigen leven te leiden en voelde hij zich overal thuis. In de 15 jaar die hij als straatmuzikant rond zou reizen speelde hij in meer dan 500 steden.

Waaronder, in willekeurige volgorde: Athene, Berlijn, Chicago, Deventer, Edmonton, Frankfurt, Genève, Helsinki, Hong Kong, Invercargill, Jönköping, Kagoshima, Lissabon, Minneapolis, Moskou, Nouméa, Oslo, Papeete, Quedlinburg, Raalte, San Fransisco, Seoul, Sydney, Tokyo, Utrecht, Venetië, Wenen, Yokohama, Zürich. Hij speelde nooit in Xi’an of in Xanten.

Vagabond en Walkabout.
In 1998 brengt Henk zijn eerste CD Vagabond uit en in 2002 zijn tweede, Walkabout. Beide CD’s, met eigen werk in het Engels, worden op de nationale radio gedraaid door o.a. VARA en VPRO.

Evenementen.
Henk Lammers organiseert culturele evenementen, waarbij de nadruk ligt op akoestische muziek van mensen met eigen werk. Sinds het jaar 2000 vonden vele afleveringen plaats van de evenementen All Mellow Straatmuziekfestival, het Liedjesmakersfestival, De Inspiratiebron en tributes rond verschillende artiesten. Almelo is de vaste uitvalsbasis, en ook in Amsterdam, Deventer, Enschede en Wierden werden door hem culturele evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn vaak kleinschalig, zonder grote podia, hekwerken of beveiligingsdiensten waardoor ze kunnen worden georganiseerd met een relatief klein budget. Kijk voor meer informatie op www.pacoplumtrek.nl

Paco Plumtrek
In 2002 dook de naam Paco Plumtrek op bij de aftiteling van de video van Ondergrondse Heimweemoed, een cover van Subterranean Homesickblues van Bob Dylan.
Het werd de naam voor het Undergroundste podium van Almelo“. 
Denken dat je God bent.

In 2007 draaide Giel Beelen het protestlied Denken dat je God bent (over minister Verdonk) in het ochtendprogramma GIEL.

Gastatelier Kunstenlab Deventer.
In 2010, na zijn afstuderen aan de AKI, kreeg Henk, als onderdeel van de nominatie voor de Aanzet!prijs, een half jaar een gastatelier in het kunstenlab in Deventer.

Onderdeel van zijn solo-expositie hier was de roadmovie die hij maakte over zijn aanvraag voor artistiek asiel in Deventer.

In december 2011 is de onthulling van “U bevindt zich hier”, een kunstwerk dat bestaat uit 8 verschillende panelen langs het verdiepte spoor in Almelo.

In oktober 2013 deden Henk Lammers en Phil Carr een lopende tour onder de naam Two Troubadours Walking. Elke 10 à 15 kilometer tussen Almelo en Amsterdam stond een optreden gepland, en dat twaalf dagen achter elkaar. Het werd een bijzondere reis, en dat werd onderweg ook opgepikt door het radio 2 programma Cappuccino en VPRO’s 3voor12.

Onontgonnen Gebied.
In 2015 brengt Henk Lammers onder de naam Paco Plumtrek zijn derde CD uit. Het is zijn eerste in het Nederlands. Het zijn 10 uiteenlopende liedjes, opgenomen met medewerking van 14 gastmuzikanten.
De CD is opgenomen en gemixt door Merijn Knippers en Arnaldo Lopez, en gemasterd door Darius van Helfteren van Amsterdam Mastering.