Biografie

Reizen als straatmuzikant.
Om zonder budget en zonder plan voor langere tijd op reis te kunnen gaan besluit Henk Lammers halverwege de jaren ’80 zijn gitaar mee te nemen wanneer hij liftend naar Griekenland gaat. Van jongs af aan met zijn neus in de atlas te vinden, bleken al die stippen op de kaart in werkelijkheid een eigen leven te leiden en voelde hij zich overal thuis. In de 15 jaar die hij als straatmuzikant rond zou reizen speelde hij in meer dan 500 steden. Waaronder, in willekeurige volgorde: Athene, Berlijn, Chicago, Deventer, Edmonton, Frankfurt, Genève, Helsinki, Hong Kong, Invercargill, Jönköping, Kagoshima, Lissabon, Minneapolis, Moskou, Nouméa, Oslo, Papeete, Quedlinburg, Raalte, San Fransisco, Seoul, Sydney, Tokyo, Utrecht, Venetië, Wenen, Yokohama, Zürich. Hij speelde nooit in Xi’an of in Xanten.

Vagabond en Walkabout.
In 1998 brengt Henk zijn eerste CD Vagabond uit en in 2002 zijn tweede, Walkabout. Beide CD’s, met eigen werk in het Engels, worden op de nationale radio gedraaid door o.a. VARA en VPRO.

Evenementen.
Henk Lammers organiseert culturele evenementen, waarbij de nadruk ligt op akoestische muziek van mensen met eigen werk. Sinds het jaar 2000 vonden vele afleveringen plaats van de evenementen All Mellow Straatmuziekfestival, het Liedjesmakersfestival, De Inspiratiebron en tributes rond verschillende artiesten. Almelo is de vaste uitvalsbasis, en ook in Amsterdam, Deventer, Enschede en Wierden werden door hem culturele evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn vaak kleinschalig, zonder grote podia, hekwerken of beveiligingsdiensten waardoor ze kunnen worden georganiseerd met een relatief klein budget.  Kijk voor meer informatie op www.pacoplumtrek.nl

Paco Plumtrek.
In 2002 dook de naam Paco Plumtrek op bij de aftiteling van de video van Ondergrondse Heimweemoed, een cover van Subterranean Homesickblues van Bob Dylan. Het werd de naam voor het Undergroundste podium van Almelo

Podium Paco Plumtrek.
Toen Henk aan de kunstacademie begon, de AKI in Enschede, startte hij tegelijkertijd een kleinschalig podium voor livemuziek in zijn eigen atelier. Hier traden in de loop der jaren honderden muzikanten op met eigen werk. Dit podiumatelier zou verschillende (soms twee tegelijkertijd) locaties krijgen:

2004 – 2007   Hagengracht
2007 – 2010   Visschedijk (Indiëterrein)
2010 – 2017   Achtzaligheden 
2007 – 2021   Kolkschool
2021 – heden Cultuurplein Kaliber / Hof88

Denken dat je God bent. 
In 2007 draaide Giel Beelen het protestlied Denken dat je God bent (over minister Verdonk) in het ochtendprogramma GIEL.

Gastatelier Kunstenlab Deventer.
In 2010, na zijn afstuderen aan de AKI, kreeg Henk, als onderdeel van de nominatie voor de Aanzet!prijs, een half jaar een gastatelier in het kunstenlab in Deventer. Onderdeel van zijn solo-expositie hier was de roadmovie die hij maakte over zijn aanvraag voor artistiek asiel in Deventer.

Almelo verdiept / U bevindt zich hier.
In december 2011 is de onthulling van “U bevindt zich hier”, een kunstwerk dat bestaat uit 8 verschillende panelen langs het verdiepte spoor in Almelo.

Two Troubadours Walking.
In oktober 2013 deden Henk Lammers en Phil Carr een lopende tour onder de naam Two Troubadours Walking. Elke 10 à 15 kilometer tussen Almelo en Amsterdam stond een optreden gepland, en dat twaalf dagen achter elkaar. Het werd een bijzondere reis, en dat werd onderweg ook opgepikt door het radio 2 programma Cappuccino en VPRO’s 3voor12.

Onontgonnen Gebied.
In 2015 brengt Henk Lammers onder de naam Paco Plumtrek zijn derde CD uit. Het is zijn eerste in het Nederlands. Het zijn 10 uiteenlopende liedjes, opgenomen met medewerking van 14 gastmuzikanten. De CD is opgenomen en gemixt door Merijn Knippers en Arnaldo Lopez, en gemasterd door Darius van Helfteren van Amsterdam Mastering

Het Zwerforkest.
Om binnensteden een positieve impuls te geven ontwikkelde Henk dit project, waarvoor de aanzet werd gegeven door de provincie Overijssel.
Lokale muzikanten worden in een serie workshops in leegstaande winkelpanden in korte tijd klaargestoomd voor live uitvoeringen in de openbare ruimte.
Uitgevoerd in de gemeente Almelo (2018) en Nijverdal (2019)

De Winkel
Henk vond zichzelf opnieuw uit in een winkelpand midden in het centrum van Almelo. Een plek voor livemuziek en sterke verhalen, toeristen en lokale kunstenaars en muzikanten. Ook het vijfhoekige houten huisje met gebreide Finse festivalvesten kreeg er een prominente plek.

Boomkunstenaar
In samenwerking met de natuur ontstaat de serie houten sculpturen, waarvan deze els in 2023 geoogst wordt.